Hoe voornaamwoorden gebruiken in e-mails

Zij/haar/haar, hij/hem/zijn, die/hen/hun

Je hebt het misschien al gemerkt. We vermelden onze voornaamwoorden in de handtekening onder onze e-mails. Dat heeft een reden! Op die manier weet je altijd of wie je aanschrijft een man of vrouw is en hoef je niet te twijfelen welk voornaamwoord je moet gebruiken.

Je vermijdt dat je mensen gaat aanspreken met het verkeerde voornaamwoord wanneer zij een genderneutrale naam hebben zoals Nicky, Robin, Xiang, Noa of Jules. Ook voorkom je dat je transpersonen en mensen die intersekse of non-binair zijn, gaat misgenderden door niet hun geprefereerde voornaamwoord te gebruiken. Dit is een kleine moeite die voor sommige mensen heel wat kan betekenen.

Hoe gebruik je voornaamwoorden juist?

Je ziet de volgende voornaamwoorden vaak terugkomen: Zij/haar/haar, hij/hem/zijn, die/hen/hun. Vooral over de laatste drie struikelen veel mensen en weten ze niet exact hoe ze deze voornaamwoorden moeten gebruiken. Hier is een voorbeeld om dit toe te lichten:

Robin is non-binair en voelt zich noch man, noch vrouw. Daarom wil Robin liever aangesproken worden met de voornaamwoorden die, hen en hun.

Dus een zin zoals “Voor hem is het een stuk leuker om genderneutraal aangesproken te worden.” wordt dan “Voor hen is het een stuk leuker om genderneutraal aangesproken te worden.”

Je kan uiteraard zelf ook je voornaamwoorden vermelden in de handtekening van je e-mail. Dan houden wij daar rekening mee wanneer we via e-mail met jou communiceren.

Vind je dit een leuk idee? Deel gerust deze pagina met nog meer mensen en bedrijven om bewustzijn te creëren rond het belang van voornaamwoorden!