Hoe schrijf je zelf een goede vacature 

1. Maak het talent niet te moeilijk

Heb je er moeite mee om je vacature te laten opvallen? Heb je de indruk dat er een stuk minder kandidaten reageren dan je had verwacht?

Dan is het tijd om je sollicitatieproces te evalueren. Kunnen sollicitanten eenvoudig hun CV sturen of moeten ze meerdere stappen doorlopen om basisinfo te verschaffen die eigenlijk al op de CV staat?

In het tweede geval kan  je dit best zoveel mogelijk gelijktrekken. Tenzij je een bedrijf bent met een uitstekende reputatie waar sollicitanten spontaan naartoe stromen moet je concurreren met andere bedrijven voor de echte talenten.

Op dit moment zijn juridische talenten erg gegeerd op de arbeidsmarkt, dus zullen zij al snel afhaken als je de indruk geeft een stroef bedrijf te zijn waar het doorsturen van een CV al een half uur duurt.

2. Wees open over wat je aanbiedt

Het percentage vacatures dat zegt dat het loon competitief is ligt waarschijnlijk ergens rond de 95%. In andere woorden, dit heeft 0,0 waarde voor de sollicitant.

Is je loon ECHT competitief? Vermeld dan je salaris range in de vacature. Wees niet bang om dit te doen, want het heeft enkel voordelen. Dat kan ja natuurlijk alleen doen als de vergoeding wel degelijk marktconform is.

Niet alleen ga je veel meer sollicitanten krijgen omdat het duidelijk is wat je aanbiedt, maar ook de mensen met andere verwachtingen filter je. Resultaat? Minder werk voor jouw onderneming of kantoor om sollicitanten te filteren die toch geen interesse hebben in je vergoedingspakket.

Wat met stagiaires?

Wanneer je stagiaires aanwerft voor je advocatenkantoor, dan is het aanbieden van de wettelijke minimum vergoeding je volste recht, maar vanuit een psychologisch oogpunt een heel slecht idee.Je geeft daarmee aan dat je het werk van je stagiaire gaat waarderen op het wettelijke minimum, wat vanaf de start psychologisch (in)direct een grote impact op de relatie geeft. 

Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de stagiaire bij het eerste betere aanbod de deur uitgaat.

Hierdoor mag je weer opnieuw op zoek gaan naar een stagiaire, deze opleiden en hopen dat niet hetzelfde gebeurt. Zelfs een kleine vergoeding van 5% boven het minimum kan dit sterk mitigeren.

3. Toon persoonlijkheid

Je moet het heus niet strikt zakelijk te houden. Je kan zeker een smiley of een emoji in je vacature gebruiken om er tussenuit te springen. Zo lang het professioneel en luchtig blijft en dit niet afdoet aan de rest van je vacature kan dit een goede manier zijn om op te vallen tussen de honderden text only vacatures die sollicitanten te lezen krijgen.

Heb je als bedrijf of advocatenkantoor een YouTube kanaal? Zet hier gerust een rondleiding op waar je meer toont over je kantoor en medewerkers. Dit is niet alleen leuk voor (toekomstige) klanten, maar ook voor sollicitanten. Het geeft mensen een rechtstreekse inkijk achter de schermen wat vertrouwen opwekt.

4. Top profielen zijn gegeerd

If you pay peanuts, you get monkeys. Het aantal vacatures dat niet ingevuld raakt, is torenhoog en de demografische evolutie omtrent het aantal actieven in Vlaanderen – en bij uitbreiding Europa – ziet er niet rooskleurig uit.

Hoewel je niet kan spreken over een tekort aan masters in de rechten, zijn de toppers onder de studenten echt wel gegeerd. Zij hebben bewezen dat ze kunnen denken op niveau, zijn multidisciplinair ingesteld door de hervorming van de opleiding en kunnen eenvoudig nieuwe vaardigheden leren.

Voor een profiel waar veel kantoren op zoek naar zijn, is het niet enkel de kandidaat die geïnterviewd wordt, maar ook jouw kantoor of bedrijf. Vermeld daarom in de vacature de sterke extra’s die je aanbiedt die mensen over de streep kunnen trekken zoals thuiswerk en flexibele uren.

5. Gebruik een duidelijke structuur

Wanneer je een vacature opstelt, is het belangrijk dat je aantoont welke meerwaarde je aanbiedt aan sollicitanten. Dit is des te meer het geval wanneer je moet concurreren met meerdere werkgevers.

Dit is de structuur die je best gaat hanteren wanneer je een vacature schrijft:

  1. Een duidelijke titel: Hierin staat de vereiste ervaring, de titel en indien het loon (echt) competitief is, een salary range.
  2. Een interessante hook: dit zijn de eerste 2 zinnen van je vacature. Hierin staat wat je aanbiedt, niet waar je naar op zoek bent, want waar je naar op zoek bent staat al in de titel.
  3. Bullet points: Na je hook zet je een bullet point list met de voordelen van wat je aanbiedt, dat een duidelijke meerwaarde is voor een kandidaat. Dit is bijvoorbeeld een eigen bedrijfswagen, flexibele uren en maaltijdcheques.Dat zijn echter geen zaken zoals een hecht team en toffe collega’s, dat zet je onderaan de vacature. Je bullet point list is je Unique Selling Point (USP) hiermee onderscheid je je verder van andere vacatures.
  4. Je verwachtingen: Wat jij verwacht van de kandidaat komt pas hier. De belangrijkste info staat namelijk al in je titel normaal gezien. Hier geef je kort welk profiel je naar op zoek bent en wat je verwacht. Dit is waar je verder ingaat op kwalificaties en ervaring van de kandidaat waar je naar op zoek bent.
  5. Over jou: Ten slotte geef je de kandidaat een blik achter de schermen. Hier mag je heel open in gaan. Je kan een link zetten naar een Youtube video waar je een rondleiding op kantoor of op het bedrijf geeft, een getuigenis van een werknemer zetten en een beetje extra geschiedenis geven.