Vacatures voor paralegals in België: ontdek de mogelijkheden

Rechtspraktijk – en dus paralegals – is niet zo gespecialiseerd als een opleiding rechten waar vaak ook nog een manama bij komt. De opleiding is maar 3 jaar dus deze personen zoeken naar specifieke functies, niet echt rechtstakken. Een paralegal heeft wrs in heel de opleiding van milieurecht, kapitaalmarktenrecht, etc niets gezien. Ze gaan dan ook niet zoeken naar bv. paralegal verbintenissenrecht, omdat de hele opleiding als doel heeft algemeen te zijn. Daarom dat specifieke functies beter zijn, met dan in de tekst relevante zoekwoorden.

Waar kan je aan de slag als paralegal?

Het klassieke beeld van de paralegal is dat hij of zij een advocaat helpt in de dagelijkse werking van een advocatenkantoor. Echter gaat slechts een minderheid van de afgestudeerden rechtspraktijk aan de slag in de advocatuur.

Je vindt paralegals in zowat elke sector terug. Ze vinden makkelijk werk als administratief bediende met juridische achtergrond bij notarissen en gerechtsdeurwaarders. Deze kunnen zij inhoudelijk ondersteunen met hun kennis van de rechtspraktijk. Ook in allerhande bedrijven kunnen zij werk vinden om het bestaande legal team te ondersteunen of in een HR-functie aan de slag gaan. Een paralegal is vaak gewild in een tijdelijke functie of parttime. Vooral in de projectontwikkeling en tijdelijke activiteiten zijn zij een gewenst profiel vanwege de juridische ondersteuning die ze kunnen bieden. Je kunt ook als griffier aan de slag in de rechtbank.

Over het algemeen kun je stellen dat de paralegal een brede functie is die in veel sectoren aan de slag kan. De belangrijkste eigenschappen van een goede paralegal zijn dus dat je leergierig bent, een goede algemene juridische basis hebt, je zelfstandig kunt werken en goed bent in het opmaken van dossiers.

Administratieve ondersteuning

Als legal assistant kun je in veel bedrijven en advocatenkantoren aan de slag om administratieve ondersteuning te verlenen. Hoewel je een team helpt te ondersteunen is dit vaak een job waar je zelfstandig moet kunnen werken. Zo moet je vaak je dossiers van A tot Z helemaal zelf afhandelen en sta je in voor de algemene goede werking van je kantoor of bedrijf.

Als paralegal die administratieve ondersteuning biedt sta je in voor het opvolgen van dossiers en correspondentie met klanten, leveranciers of interne betrokkenen. Het is van belang dat je je juridische kennis goed op peil houdt en actuele veranderingen volgt.

Wanneer je een bachelor rechtspraktijk hebt is dit een goede functie om een eerste ervaring te verwerven. Je werkt nauw samen met andere (bedrijfs)juristen of notarissen en advocaten. Vaak werk je met verschillende rechtstakken en wetgevingen – zoals vastgoedrecht, vennootschapsrecht en fiscaal recht – en zijn de dossiers die je doet uitdagend en leerrijk.

Als legal assistant moet je ook punctueel zijn en systematisch te werk kunnen gaan. Je vertrekt vanuit de kennis die je hebt opgedaan in de rechtspraktijk, of eerdere werkervaringen, en past deze toe om jezelf continue te ontwikkelen.

Buiten het opstellen en beheren van juridische documenten, moet je ook goed zijn in research doen. Daarnaast is het goed uitvoeren van taken zoals een planning bijhouden, briefwisselingen en facturaties opvolgen ook essentieel, wil je een job in de administratieve ondersteuning van een bedrijf of kantoor doen.

Lijkt een job in de administratieve ondersteuning als paralegal je iets? Wil je werken voor absolute top bedrijven, of toch liever een lokale KMO? Je kunt de meest actuele vacatures voor deze legal assistant job vinden hier op Legaljob!

Legal assistant - Vennootschappen & Ondernemers

Wil je aan de slag als paralegal en heb je interesse in ondernemen en vennootschapsrecht? Als paralegal help je samen met andere bedrijfsjuristen en human resources het bedrijf juridisch in goede banen te leiden.

Je kennis van vennootschapsrecht komt goed van pas voor de wettelijke vereisten waar de vennootschap moet aan voldoen op te volgen. Zo zorg je ervoor dat de statuten worden bijgewerkt, de nodige publicaties in het Belgische staatsblad worden gedaan en zorg je ervoor dat de vergunningen in orde zijn en up-to-date blijven.

Het is van belang dat je snel nuttige informatie kunt opzoeken en op de hoogte bent van wetswijzigingen. Je wordt vaak gevraagd om concrete adviezen te geven die van belang zijn voor de goede werking van de onderneming.

Naast een goede achtergrond in het ondernemingsrecht, is het handig om op de hoogte te zijn van de voornaamste fiscale regels voor bedrijven. Daarnaast krijg je vaak te maken met andere rechtstakken zoals het administratief recht en verbintenissenrecht. Dit maakt een job als legal assistant een goede springplank om je verdere carrière in het bedrijfsleven uit te bouwen.

Vacatures voor legal assistant vereisten vaak een bachelordiploma in de rechtspraktijk. Je kunt echter ook vaak als paralegal aan de slag als je een goede kennis van bedrijfsbeheer hebt en een relevante werkervaring. Herken jij jezelf in dit profiel en ben je op zoek naar een eerste of een nieuwe werkervaring? Er komen elke dag nieuwe vacatures voor paralegal in ondernemingen bij op Legaljob. Door je in te schrijven op onze JobAlert mis je er geen enkele opportuniteit om je droomjob te vinden!

Paralegal - Juridische administratie en contractbeheer

Heb je sterke administratieve en juridische vaardigheden, dan is een job als juridisch dossierbeheerder het overwegen waard. Steeds meer bedrijven en verenigingen zoeken een sterk juridisch profiel met een bachelor in de rechtspraktijk of relevante ervaring, om hen bij te staan met de steeds complexere regelgeving. Je verwerft door de job ook een goede basis in het verbintenissenrecht. Dit is een door werkgevers zeer begeerde juridische competentie op de arbeidsmarkt.

Als legal assistant in de juridische administratie en contractbeheer heb je een divers takenpakket. Je moet nauwgezet juridische dossiers opvolgen en kunnen samenstellen over veel verschillende juridische kwesties. Je bent een aanspreekpunt tussen onderscheiden afdelingen en zorgt ervoor dat alles goed verloopt qua deadlines en uitvoering.

Een job in de juridische administratie biedt dus de mogelijke afwisseling en is een goede kans om jezelf te ontplooien. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt is het ook goed mogelijk om in een internationale context te werken, en in contact te komen met andere rechtssystemen.

Als legal assistant heb je steeds vaker de kans om enkele dagen van thuis uit te werken. Als je goed overweg kunt met informatiesystemen en op een zelfstandige manier aan de slag kunt dan is de kans groot dat je een job kunt scoren die je van thuis uit kunt doen. Er zijn weinig dingen die je als paralegal niet remote kunt doen. Veel hangt natuurlijk af van het kantoor of bedrijf waar je de juridische administratie en contractbeheer voor gaat doen.

Wil je een uitdagende job vinden als paralegal in de juridische administratie? Dan kun je deze gegarandeerd vinden op legaljob.be! Hier vind je de meest actuele vacatures voor legal assistant.

Paralegal in Corporate and Finance

Als junior paralegal, of als ervaren legal assistant, ben je een graag gezien profiel bij grote advocatenkantoren en banken als je kennis hebt van finance en handelsrecht. Je werkt vaak samen met bedrijfsjuristen en neemt praktische taken op je zoals corporate housekeeping.

Als paralegal bij een bank of een groot bedrijf krijg je te maken met een grote hoeveelheid diverse materies. Je helpt met het beheer van het aandelenregister, je gebruikt je kennis van vennootschaps- en verbintenissenrecht om te kijken als de interne verrichtingen juridisch correct verlopen, en bent ook een belangrijk aanspreekpunt om advies te geven en de bedrijfsjurist te helpen met opzoekingen.

Afhankelijk waar je terecht komt, als paralegal in corporate of finance wordt ook vaak gevraagd om interne nota´s samen te stellen, templates up-to-date te houden en GDPR-regels op te volgen.

Doordat je als legal assistant met een heel divers takenpakket te maken krijgt en vaak in teamverband werkt, hoef je vaak geen voorafgaande ervaring te hebben. Snel bijleren en motivatie zijn vaak de belangrijkste vaardigheden die je hebt als je in een groot team werkt. Daarnaast moet je ook kunnen omgaan met deadlines en goed in teamverband kunnen werken.

Bij grote ondernemingen en banken is telewerken vaak een optie. Naast thuiswerk heb je vaak de kans om parttime te werken als legal assistant. Je kunt over het algemeen een goede work-life balance verwachten als je aan de slag gaat als paralegal in een groot team.

Heb je een bachelor rechtspraktijk en wil je aan de slag als paralegal in corporate and finance? Dan zit je hier op de goede plek! Schrijf je in op ons Jobalert en mis geen enkele opportuniteit om aan de slag te gaan!

Paralegal - Advocatenkantoor

Aan de slag gaan als legal assistant bij een advocatenkantoor wanneer je net je opleiding rechtspraktijk hebt afgerond geeft je de ideale eerste ervaring op de juridische arbeidsmarkt. Je diploma geeft je de opportuniteit om in ofwel een gespecialiseerd kantoor, ofwel een meer algemeen gericht kantoor aan de slag te gaan.

Een paralegal in een advocatenkantoor moet van alle markten thuis zijn. De job is heel variërend en geen enkele dag is hetzelfde. Je staat advocaten bij in het opzoeken van relevante wetgeving en documenten, je helpt adviezen te formuleren, en vaak krijg je de verantwoordelijkheid om juridische documenten op te stellen. In veel gevallen is er ook geen voorafgaande ervaring vereist als legal assistant en leer je bij on the job, of na een korte interne opleiding.

In veel gevallen ben je ook het eerste aanspreekpunt van de cliënt wanneer zij het kantoor contacteren. Als je sociaal vaardig bent, en op een praktische manier juridisch advies kunt geven zonder veel opzoekingswerk te moeten doen, heb je twee belangrijke pluspunten voor dit werk.

In veel gevallen is de functie van paralegal een goede doorgroeimogelijkheid en combineerbaar met de master rechten om advocaat te worden. Veel advocatenkantoren geven de mogelijkheid om te werken en te studeren. Je hebt dus vaak de mogelijkheid om parttime of 4/5den te werken als legal assistant in het advocatenkantoor.
Aangezien je als paralegal niet naar de rechtbank hoeft te trekken, kun je in sommige kantoren ook van thuis uit werken.

Heb je een bachelor rechtspraktijk en wil je aan de slag in een advocatenkantoor? De vacatures op Legaljob.be zijn ideaal om werk te vinden als paralegal in de advocatuur.

Legal assistant - notaris

Als paralegal in het notariaat kun je je verwachten aan een uitdagende en afwisselende job waar je veel sociaal contact hebt met cliënten. Je krijgt vaak een grote vrijheid om zelfstandig je dossiers te behandelen.

Een legal assistant bij de notaris krijgt een divers takenpakket en heeft de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in verschillende rechtstakken. Je krijgt op het notariaat vooral te maken met burgerlijk recht, vennootschapsrecht, vastgoedrecht en vermogensbeheer.

Burgerlijk recht – Hier sta je andere juristen en de notaris bij om diverse burgerrechtelijke kwesties af te handelen. Denk maar aan de adoptie van een kind of een huwelijksakte opstellen.

Vennootschapsrecht – Als legal assistant krijg je op het notariaat veel ondernemers over de vloer die hun statuten willen aanpassen, of een geschikte vennootschapsvorm zoeken. Jij helpt hen om een goede keuze te maken op basis van jouw praktische juridische kennis.

Vastgoedrecht – Je krijgt als medewerker op het notariaat ook hands-on ervaring qua vastgoedrecht. Vooral hypothecaire akten en volmachten zijn een belangrijk onderdeel van het takenpakket.

Vermogensbeheer – Ten slotte geef je ook praktisch advies rond familiaal vermogensrecht. Je helpt mensen een testament op te stellen, geeft hun advies qua fiscaliteit inzake het beheer van hun vermogen en helpt met mogelijke schenkingen die de cliënt wil maken.

Het werk als legal assistant bij een notaris is een goede manier om diepgaande juridische kennis en nuttige ervaring op te bouwen. Het zorgt ervoor dat je een gegeerd profiel hebt op de arbeidsmarkt mocht je toch liever in een advocatenkantoor of bedrijf werken. Het is dus een ideale eerste werkervaring. Ook het sociale aspect van de job zorgt voor een mooie afwisseling.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures als paralegal bij notarissen? Gebruik dan ons JobAlert en mis er geen enkel!

Paralegal - gerechtsdeurwaarder en justitie

Zoek je naar actuele vacatures om te werken bij de gerechtsdeurwaarder of als griffier in de rechtbank? Op legaljob.be verzamelen we de meest recente vacatures van de FOD-justitie en gerechtsdeurwaarders, die een paralegal willen aanwerven.

De job als paralegal bij de gerechtsdeurwaarder is er een waar je veel vrijheid hebt om je dossiers af te werken. Je krijgt te maken met verschillende rechtstakken – vermogensrecht, familierecht, vennootschapsrecht, etc. – en geeft hierdoor praktische adviezen. Er is veel afwisseling in de job en je hebt naast een administratieve assisterende functie vaak ook een sociale invulling. Je helpt vaak mensen die het moeilijk hebben om hun juridische problemen op te lossen. Het is van belang dat je juridisch vakjargon kunt omzetten in mensentaal.

Wil je als ambtenaar aan de slag met je diploma rechtspraktijk? Dan kan dat in de functie van griffier bij de rechtbank. De griffier is de draaischijf van de rechtbank waar alle stukken passeren. Elke rechtszaak start en stopt bij de griffier. Je hebt dus een zeer afwisselende, uitdagende job die algemeen gesteld veel voldoening geeft.

Je maakt verslagen van de zitting, assisteert de rechter bij een beraadslaging in de raadkamer en je helpt mee aan het opstellen van het vonnis of het arrest. Daarnaast wordt ook een belangrijke rol toegekend aan de griffier wanneer er een onderzoeksrechter moet worden ingeschakeld. Je stelt de PV´s op van de huiszoekingen, je bent aanwezig bij het verhoor van verdachten en ondersteunt het goede verloop van het onderzoek.

De functie als griffier in de rechtbank is een heel gegeerde job bij mensen die afgestudeerd zijn in de rechtspraktijk. Schrijf je dus in op ons JobAlert en mis geen enkele open vacature voor paralegal´s bij justitie!