Vacatures notarieel medewerker

Wil je werken met juridische kwesties en dicht bij de mensen staan? Heb je zin in een uitdagende kantoorjob waar je een hele hoop afwisseling hebt? Dan is notarieel medewerker misschien wel de perfecte invulling voor wat jij wil doen!

Als notarieel medewerker kun je zonder een diploma in de rechten of de rechtspraktijk toch nog met juridische materie bezig zijn. Het is de ideale job om een echte praktijkervaring op te bouwen met boeiende juridische materie waar mensen dagelijks mee te maken krijgen. 

Elk jaar gaan ongeveer 2,5 miljoen Belgen naar de Notaris. Geen dag is dus hetzelfde, en het cliënteel is altijd anders.
Als Notarieel medewerker krijg je te maken met een breed scala aan juridische handelingen en documenten die je moet opmaken. Niet alleen huwelijkscontracten en erfrecht komt aan bod, maar ook dagvaardingen, kredietakten en onderhandse aktes voor het oprichten van ondernemingen zijn zaken waar je mee te maken krijgt.

De notarieel medewerker is ook een onmisbare schakel in het onthaal van cliënten en de correspondentie ermee. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt van mensen die naar de notaris gaan. Veel notarissen hechten er dan ook belang aan dat je graag een ´babbeltje´ slaat met de mensen. Dit zorgt ervoor dat je beroep een mooie afwisseling heeft tussen het juridische en het menselijke aspect.

Wil je ervaring opdoen met de opmaak van juridische documenten en heb je zin in een uitdagende juridische job waar je veel sociale interactie hebt? Dan zijn onze dagelijkse en actuele vacatures notarieel medewerker geschikt voor jou!

Welke eigenschappen heeft een goede notarieel medewerker

 • Zelfstandig – Als notarieel medewerker krijg je in veel gevallen een hoop meer verantwoordelijkheid en vrijheid dan op een advocatenkantoor of bedrijf het geval is. Je krijgt vaak je eigen dossiers die je van A-Z behandelt met slecht minimale inmenging van anderen. Iemand die zelfstandig kan werken en initiatief neemt is daarom bij een notariskantoor op de goede plek.
 • Goede organisatie – Je werkt zelden aan slechts een enkel dossier. Vaak komen er meerdere bij per week. Je moet dus goed zijn in time management en je werklast accuraat kunnen inschatten. Daarnaast moet je natuurlijk ook punctueel zijn. In het notariaat en rechten in het algemeen zijn deadlines halen heel belangrijk.
 • Sociale vaardigheden – De notarieel medewerker is vaak de eerste persoon die nieuwe cliënten verwelkomt en ze gidst naar wat ze nodig hebben. Je bent het uitgangsbord van het kantoor. Mensen gaan naar de notaris voor zowel blijde gebeurtenissen zoals huwelijk en minder leuke zoals een echtscheiding. Daarom is het belangrijk dat je empathisch vermogen hebt en kunt en wil luisteren naar mensen. Ook al is er slechts een klein deel van hun verhaal relevant vanuit juridisch oogpunt.
 • Discretie – De zaken waarvoor mensen naar de notaris komen zijn vaak volledig vertrouwelijk en moeten dat ook blijven. Het gaat vaak rond afstammingen die niet naar buiten mogen komen of veranderingen in een huwelijksakte of een testament. Je moet dus heel discreet te werk gaan. Dit is een essentiële eigenschap voor een notarieel medewerker.
 • Juridische kennis – Wanneer je notarieel medewerker wil worden heb je een goede kennis van het recht nodig. Vaak wordt gevraagd om een bachelor rechten of rechtspraktijk. Ook een gelijkgestelde ervaring is een goede troef. Heb je dit niet of wat minder ervaring, dan heb je meestal de kans om je tijdens je werk bij te scholen in de competenties die nodig zijn.

Welke verantwoordelijkheden heeft een notarieel medewerker bij de notaris

Geen dag is dezelfde in deze job! Je krijgt met heel veel verschillende rechtstakken te maken en je moet overal wel iets van weten. Dat is soms een uitdaging, maar het helpt ook om de job als notarieel medewerker interessant te maken.

 • Dossierbeheer – Het goed kunnen managen van dossiers is een sterke competentie die je kunt hebben als notarieel medewerker. Je moet vaak geschillendossiers – zowel administratief als commercieel – betreffende schuldvorderingen opvolgen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de betaling van alimentatie opvolgen.
 • Opzoekwerk – Als medewerker bij de notaris moet je goed zijn in relevante informatie op een zo kort mogelijke tijd vinden. Het is ook belangrijk dat je de zaken die je opzoekt kunt omvormen tot een sluitend en begrijpbaar geheel.
 • Coördinatie – Een vaak vergeten functie van de notaris is openbare veilingen leiden. Als notarieel medewerker ben je vaak een belangrijke schakel in de organisatie en verloop van dit proces. Het is belangrijk dat je een team kunt coördineren.
 • Vaststellingen doen – Afhankelijk van het notariskantoor waar je werkt zou het best kunnen dat je veel onderweg bent. Af en toe zal je gevraagd worden om plaatsbeschrijvingen en vaststellingen ter plaatse te doen. Bijvoorbeeld van de inboedel van een woning na een overlijden.
 • Advies verlenen – Vaak moet je cliënten bijstaan met de iets makkelijkere juridische vragen die zij hebben. Je moet hen ook informeren rond wat ze moeten doen bij de notaris en wat zij moeten mee hebben. Je moet dus een goede kennis hebben van juridische zaken en de werking van het kantoor en dit in heel begrijpbaar praktisch advies omzetten.
 • Verificatie van documenten – De notarieel medewerker moet soms nagaan als documenten wel echt zijn. Denk hierbij aan een onderhands testament dat opeens opduikt of een contract aangaande een eigendomstitel of een recht van doorgang op een boerenerf.
 • Deadlines en agenda opvolgen – Het notariaat wordt geconfronteerd met veel deadlines die moeten worden opgevolgd. Denk maar aan de data van inbeslagnames, wanneer een bankrekening wordt ge(de)blokkeert, of wanneer de uitvoeringsprocedure begint.
 • Administratieve hulp – Een groot deel van je takenpakket zal bestaan uit het opnemen van administratieve taken. Dit is bijzonder ruim. Je bent nauw betrokken met het inplannen van de agenda, briefwisseling, facturatie aan de cliënten en de vergunningsaanvragen. Daarnaast help je ook met het bijstaan van het maken van notulen van vergaderingen en verslagen van gerechtelijke beslissingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van notarieel medewerker worden?

Elke job heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen gesteld is werken in een notariaat wel een stuk minder stressvol dan in een advocatenkantoor. Je hebt ook meer tijd om rustig jezelf bij te scholen en je in te werken in hoe het kantoor en jouw functie precies in elkaar zit. Uiteraard zijn sommige voordelen voor andere mensen nadelen.

Een voordeel – of juist een nadeel voor sommigen – is dat je vaak persoonlijk mensen helpt op het kantoor. Je hebt dus veel sociale omgang en komt allerlei mensen met verschillende problemen tegen. Dit geeft voor sommigen een mooie afwisseling van andere meer administratieve taken. Anderen vinden deze onderbrekingen dan weer stressgevend.
De notarieel medewerker is ook een onmisbare schakel in het onthaal van cliënten en de correspondentie ermee. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt van mensen die naar de notaris gaan. Veel notarissen hechten er dan ook belang aan dat je graag een ´babbeltje´ slaat met de mensen. Dit zorgt ervoor dat je beroep een mooie afwisseling heeft tussen het juridische en het menselijke aspect.

Nog zo een voor/nadeel is dat je geen echte specialisatie hoeft te hebben of kan opbouwen omdat elke dag anders is. Dat zorgt voor veel afwisseling op de job, maar het houdt ook in dat je niet altijd direct een pasklaar antwoord hebt op vragen die je worden gesteld. Je zal dus af en toe opzoekingen moeten doen en je continu bijscholen.

Meestal werk je ook in een klein team. Er zijn niet veel notariskantoren die meer dan 10 mensen in dienst hebben. Voor sommige mensen is dit heel leuk omdat je geen nummer bent en vaak een belangrijke schakel in het team. Dat zorgt wel voor veel verantwoordelijkheid en de impact van 1 of 2 werknemers die ziek vallen kun je direct merken in je werklast.

Spreekt dit je allemaal aan en wil je ervaring opdoen met de opmaak van juridische documenten en heb je zin in een uitdagende juridische job waar je veel sociale interactie hebt? Dan zijn onze dagelijkse en actuele vacatures van notarieel medewerker geschikt voor jou!